15 listopada 2012

PIEPRZNIK JADALNY (KURKA)

(CANTHARELLUS CIBARIUS)

 Pieprznik jadalny popularnie nazywany kurką a także lisicą czy liszką jest smacznym i chętnie poszukiwanym grzybem jadalnym z rodziny pieprznikowatych. Posiada nieregularny kapelusz o średnicy od 10-70 mm, młody nieco wypukły, później stający się wklęsłym. Kapelusz jest żółty, z czasem blaknie.


Hymenofor - (część owocnika grzybów znajdująca się pod spodem kapelusza, na której występuje warstwa hymenialna, czyli obłocznia, wytwarzająca zarodniki) składa się z blaszkowatych żyłek, widlasto rozgałęzionych i połączonych poprzecznie anastomozami.
Trzon dł. 30-60 mm i gr. 8-25 mm. cylindryczny, pełny o zabarwieniu żółtym jaśniejszym niż kapelusz przechodzący w biel.
Miąższ bladożółty, zwarty, o przyjemnym korzennym zapachu i smaku.

Kurki rosną od maja do listopada w lasach liściastych a także iglastych, zwykle gromadnie.

Pieprznik jadalny wykorzystywany w wielu przepisach kulinarnych np. Jako farsz lub jako dodatek do pizzy
A sos kurkowy- coś pysznego!
Smak kurek jest charakterystyczny i bardzo ceniony.


Źródła: "Grzyby znane i mniej znane" Aurel Dermek; Warszawa 1988.

9 komentarzy:

  1. Jedne z najsmaczniejszy grzybów :)
    Sympatyczny blog, chętnie będę zaglądał :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, dziękuję i zapraszam!

      Usuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  3. Też mi się podoba, a zdjęcia prześliczne!

    OdpowiedzUsuń