19 grudnia 2012

MYSZOŁÓW ZWYCZAJNY

(BUTEO BUTEO)

myszolow































Duży ptak drapieżny z rodziny jastrzębiowatych (Accipitridae).
Sylwetka w locie charakteryzuje się szerokimi i krótkimi skrzydłami, oraz podobnym w proporcjach ogonem.
Ubarwienie jest bardzo zmienne: od ciemnobrunatnego do białego, większość osobników występuje w wielu odcieniach brązu z jasnym spodem ciała.
W przeciwieństwie do Myszołowa włochatego jego skoki (nogi) nie są opierzone do samych stóp a oczy nigdy nie mają zabarwienia ognistożółtego.

Myszołów zaobserwowany podczas zimowej wyprawy wokoło zalewu Czorsztyńskiego w Pieninach.
Podczas całej wycieczki widzieliśmy około 10 sztuk

 Występuje na terenie całej Polski, w lasach poprzerywanych polami i łąkami.
Pożywienie Myszołowa to przede wszystkim myszy i norniki, rzadziej szczury, chomiki, krety, żaby, węże, padalce i owady, sporadycznie słabe osobniki większych gatunków jak bażant czy królik. Poluje na otwartych przestrzeniach oddalając się od gniazda w czasie lęgów na kilka kilometrów. W czasie patrolu krąży wtedy nad ziemią i szybuje, co daje mu szerokie pole widzenia. Gdy wypatruje zdobyczy w powietrzu zdarza mu się zwisać na chwilę (przy silnych poziomych podmuchach) i trzepotać skrzydłami. Kiedy ją upatrzy nagle spada na nią z wysokości kilkunastu metrów. Obserwuje się go najczęściej czatującego na ofiarę z wysokiego punktu w terenie, jak drzewo, słup, duży kamień, a w czasie sianokosów na kopach siana,

Gniazdo zbudowane z patyków i gałęzi konstruuje wysoko w koronie drzew leśnych, gniazdo wysłane jest wrzosem, trawą sierścią i piórami.
Od kwietnia do czerwca znosi 2-4 białych zmiennie upstrzonych szafirowymi, fioletowymi, żółtymi i rdzawymi plamami, wysiaduje je 30 dni, pisklęta opuszczają gniazdo po 45 dniach.


Wymiary: dł. ciała 51-55 cm, rozpiętość skrzydeł 117- 137 cm, skrzydło złożone 37- 43 cm, ogon 21- 24 cm, waga ok 1000 g.
































Przelot wiosenny zaczyna się pod koniec lutego i trwa do polowy kwietnia, jesienny zaczyna się w sierpniu, i trwa do grudnia. Dość często zimuje w kraju, najczęściej w zachodniej części. Lata zdawało by się powolnie i dość ociężale, potrafi jednak sprawnie wykorzystywać prądy powietrza na szybowanie.

Głos myszołowa to charakterystyczne przeciągłe gwizdy/krzyki.

Sylwetka myszołowa


Myszołów Zwyczajny jest objęty ochroną gatunkową ścisłą. Niestety hodowcy gołębi i drobiu mylnie identyfikując go jako jastrzębia tępią myszołowy nielegalnie.

Źródła: "Ptaki Polski" Jan Sokołowski; Warszawa 1988.
             "Atlas Ptaków" Marcin Karetta; Bielsko-Biała 2010.  

8 komentarzy:

  1. A ja tam byłam! Piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  2. To zdjęcie nad suchymi, zamarzniętymi trawami jest the best. Jak to możliwe , takie ujęcie?? I kto tu jest Myszołowem? uściski

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam.
    A co dolegało dla myszaka ? Póżniej odleciał, czy tak ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic nie dolegało... jadł sobie, a na śniegu krew ofiary.

      Usuń
  4. Dawno nie zaglądałam, a widzę że blog w siłę urósł :-) Gratuluję!
    Zdjęcia myszołowa bardzo fajne

    OdpowiedzUsuń