21 listopada 2013

OPIEŃKA MIODOWA, OPIEŃKA

(ARMILLARIELLA MELLEA)

Opieńka miodowa jak wiele innych grzybów, oprócz nazwy właściwej ma wiele nazw potocznych i ludowych wynikających z wyglądu, charakterystyki czy miejsca znajdowania grzyba. Oto najczęściej spotykane inne nazwy opieńki: bedłka, opieńka brzozowa, bedłka opieńka, opieniek, podpieniek, podpieńka, pierścianka, pniokówka, pierścianka, łopieńka, opińka.

Opieńka miodowa jest smacznym grzybem jadalnym, bardzo chętnie zbieranym przez grzybiarzy, gdyż często występuje w bardzo dużych skupiskach. Najczęściej spotykamy ją rosnąca na pniach i pniakach drzew liściastych a czasem tez iglastych, może wyrastać tez ze ściółki w niedalekiej odległości od pnia bądź korzeni.

Opieńka jest pasożytem, wywołuje białą zgniliznę drewna zaatakowanych drzew, Wytwarza charakterystyczne sznury grzybniowe (ryzomorfy), przerastające znaczne odległości w glebie i ściółce; pełnią one rolę narządów infekcyjnych, dokonując zakażenia korzeni drzew.

Kapelusz opieńki miodowej ma średnicę 3- 12 cm, początkowo ma on kształt półkulisty, później wypukły do całkiem płaskiego z wypukłym garbkiem na środku. Jego kolor to miodowo- żółty lub rdzawo- brązowy, może być także żółto- ochrowy a nawet zielonkawy w zależności od gatunku drzewa, na którym rośnie. Na powierzchni kapelusza znajdują się drobne, dachówkowato ułożone łuski, które u młodych owocników maja barwę białawą a u starszych ciemnieją stając się brązowymi, z czasem łuski zanikają.

Znajdujące się od spodu kapelusza blaszki są średnio gęsto rozłożone, są cienkie, białawe, z czasem żółkną. Trzon Opieńki miodowej ma długość 5 do 20 cm i grubość 0,5 do 2 cm. Przy podstawie jest on zgrubiały, w całości żółtawy bądź brązowawy, włókniście prążkowany, czasem pokryty drobnymi brązowymi łuskami czy kosmkami, wnętrze trzonu jest piankowate.

Trzon młodego owocnika połączony jest cienką, białawą osłonką z brzegiem kapelusza, która osłania blaszki od spodu, Gdy owocnik dojrzewa a kapelusz wypłaszcza się, osłona pęka i tworzy nieruchomy pierścień dookoła trzonu.

Miąższ surowej opieńki ma delikatny grzybowy zapach i lekko gorzkawy smak, który traci po obróbce temperaturowej.

Opieńka miodowa rośnie od początku września do końca listopada, zwykle występuje gromadnie, czasami bardzo licznie, do wyrobów kulinarnych najlepiej nadają się młode kapelusze, które trzeba już po kilku godzinach od zebrania obgotować gdyż mogą szybko się zepsuć- trzony są dość łykowate.

 Źródła: "Grzyby znane i mniej znane" Aurel Dermek; Warszawa 1988.

3 komentarze:


  1. Fajne zdjęcia :) Niby jadalny ale jakoś tak wygląd nie zachęca do konsumpcji, mając do wyboru borowika :)

    Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Almost every day, this catechism comes up. Hey, can you amuse acquaint us which replica watch reigns absolute on the rolex replica market. I abnormally consistently apprehend Which is the best Rolex Submariner replica of them all. Something like that. Of advance it is not simple to answer! Not alone because there are a amount of contenders, but aswell because the replica rolex watches belief is consistently up for debate. If you are afterwards believability and accuracy, than the acknowledgment in ample allotment will be: any replica section with a non-chronograph ETA movement. In effect, this would be any higher-priced Rolex replicas and some Panerai replicas. With these, the replica ETA movement is abundantly strong, and if you administer to apple-pie it and yield affliction of it, it could absolutely endure decades. Now, who will do that for replica omega watches you is addition adventure abounding watch repairers will about-face abroad replica watches out of a faculty of pride or a agnosticism to be amenable for a artefact that may already accept some problems they do not wish to be abhorrent for if you aces it up. It is accepted ability that consumers should abstain ETA archetype movements from Asia. They are just not as acceptable as the Swiss-made ones. Miyota and Citizen movements from Japan that are activated in abounding mid-level replica Rolexes can be good, but they do not accept the constancy of the Swiss ETAs. The ETA 7750 Asian copies are to abhorred at swiss rolex all costs because they accept no bendability whatsoever. See Ziggy is section on this movement.

    OdpowiedzUsuń