2 stycznia 2014

WRÓBEL, WRÓBEL SAMIEC, WRÓBEL SAMICA, WRÓBEL ZWYCZAJNY, WRÓBEL DOMOWY

(PASSER DOMESTICUS)


Wróble fotografuję bardzo często jednak dopiero dzisiaj, we Wrocławiu, przy pięknej Noworocznej pogodzie udało mi się zrobić kilka, z których jestem na tyle zadowolony, żeby wstawić je na Przyrodniczka.

Oprócz fotografowania bardzo dużą przyjemność sprawia obserwowanie tych ruchliwych i bardzo sprytnych, małych ptaszków.

Mimo zmniejszającej się liczebności wróbli, są to nadal ptaki często spotykane i towarzyszące człowiekowi w miastach. Niestety remonty budynków i zaślepianie otworów pod okapami dachów, usuwanie pęknięć i wyłomów murów, ograniczanie dostępu na poddasza czy stosowanie blachy dachowej zamiast dachówki ceramicznej zabiera tym sympatycznym mieszkańcom miast miejsca do wyprowadzania lęgów.


Wróble maja krępą budowę ciała, charakterystyczny jest mocny i krótki dziób przystosowany do rozdrabniania ziaren i pestek.
Dorosły samiec wróbla ma szarą czapeczkę, brązowy kark i czarne gardło przechodzące w ciemna plamę na piersi. Policzek jasnoszary a brzuch i kuper nieco tylko ciemniejsze. Wierzch ciała wraz ze skrzydłami jest brązowy z licznymi ciemniejszymi plamami, na skrzydle dobrze widoczne jest białe lusterko. Samiczki wróbla są o wiele mniej kontrastowo ubarwione- całe upierzenie ma kolor jasno- brązowy, spód ciała jest popielaty, tylko lotki są ciemniejsze.

Wróbel domowy występuje wszędzie tam gdzie człowiek, najprowdopodobniej wywodzi się z półwyspu arabskiego i wraz z ludźmi rozprzestrzenił się po całym świecie- został introdukowany w Amerykach, Afryce Południowej i Australii, na całym świecie wyróżnia się kilkanaście podgatunków tego ptaka, które cechują drobne różnice w ubarwieniu.

W górach wróble zamieszkują osady ludzkie do 1000 m.n.p.m.

Swoje gniazdo wróbel lokalizuje zawsze powyżej 2,5 metra nad ziemią, w dziuplach, zakamarkach budynków a także na gałęziach, ma ono postać obfitego pęku materiałów: korzonków, źdźbeł, piór, szmatek, kawałków foli.
Od kwietnia do sierpnia składa od 4-6 białych zmiennie nakrapianych szarymi bądź brązowymi plamkami jaj. Jaja wysiadywane są 13- 14 dni, po wykluciu młode opuszczają gniazdo po 17 dniach.


Jeśli chodzi o pożywienie to wróble nie są ptakami wybrednymi, zjadają wszelkiego rodzaju nasiona i owoce, okruchy i odpadki, w lecie chętnie zjadają owady. Najbardziej jednak lubią ziarna zbóż i coraz trudniejszy dla nich dostęp do tego źródła pożywienia powoduje spadek liczebności wróbli na wsiach.

Wróble tworzą stałe pary na wiele lat, a co sezon mogą wyprowadzać do trzech lęgów, jednak w każdym kolejnym jest mniejsza ilość jaj. Pisklęta po wylocie z gniazda są karmione jeszcze przez 2 tygodnie, głównie przez samca. Samica często w tym czasie wysiaduje już kolejny lęg.

Na terenie Polski gatunek ten jest objęty ścisłą ochroną gatunkową.


 Źródła: "Ptaki Polski" Jan Sokołowski; Warszawa 1988.
              "Atlas Ptaków" Marcin Karetta; Bielsko-Biała 2010. 

4 komentarze: