2 marca 2014

NIETOPERZ GACEK

GACEK BRUNATNY

(PLECOTUS AURITUS)

Gacek Brunatny to nasz najpospolitszy krajowy nietoperz, należy on do rodziny mroczkowatych, nazywany jest także "gacek wielkouch". Jeszcze w latach 50-tych drugi z naszych gacków- Gacek Szary wraz z Gackiem Brunatnym zaliczane były do jednego gatunku. Obydwa gacki są bardzo podobne szary jest minimalnie większy i jak nazwa wskazuje, nie brunatny lecz szary- bez rdzawego zabarwienia.

Nietoperz Gacek Brunatny charakteryzuje się bardzo dużymi uszami, które stanowią 3/4 długości jego ciała, w czasie spoczynku uszy schowane są pod błonami lotnymi a widoczne jedynie około 15 milimetrowe koziołki.
Skrzydła Gacka są szerokie, tworzące powierzchnię lotna błony są bardzo cienkie i podatne na uszkodzenia i rozerwania, mają barwę brązową. Błona skrzydłowa sięga do nasady palców stopy.

Futerko gacka brunatnego ma barwę płowo- żółta do brązowej, włosy są dość krótkie, cienkie i rzadkie. Futerko na brzuchu gacka jest jaśniejsze, szarawe z brązowym zabarwieniem.

Nietoperz Gacek Brunatny zasiedla zachodnią, środkową i północną Europę od Wysp Brytyjskich i Południowej Skandynawii po Pireneje, centralne Włochy, Krym i Kaukaz. Na wschód jego zasięg dochodzi do Syberii, południowych Chin i Japonii.

W Polsce Gacka brunatnego spotkać można w całym kraju, w lasach, na terenach skalistych i w osiedlach ludzkich. Zasiedla strychy budynków, skrzynki dla ptaków i nietoperzy oraz dziuple drzew, zimuje w piwnicach, studniach, chłodnych jaskiniach, zabudowaniach fortyfikacyjnych i na strychach. W sen zimowy Gacek zapada w październiku a wybudza się w marcu, do zimowania preferuje miejsca o temperaturach od 4 do 7 st. C. W czasie snu zimowego hibernujące osobniki tracą od 20 do 30% masy ciała.

Na łowy gacek brunatny wylatuje późno, po zapadnięciu zmroku. Lata nisko, lot ma szybki lecz trzepotliwy, często zawisa w powietrzu. Chwyta owady zarówno w locie jak i siedzące na roślinności czy innych obiektach. Jadłospis gacków brunatnych to: ćmy, muchówki, chruściki, skorki i chrząszcze. Podczas polowania gacki kierują się słuchem i wzrokiem, nie korzystają echolokacji.

Kolonie rozrodcze liczące do kilkudziesięciu samic mieszczą się w budynkach, skrzynkach i dziuplach. W koloniach przebywają także samce. Stwierdzono, ze samce i samice z jednego terenu trzymają się razem, najprawdopodobniej przez całe życie, wybierając kryjówki położone niedaleko siebie. Dojrzałość płciową samce osiągają po roku życia a samice po 2-3. Ruja przypada na wrzesień- październik i marzec. Samica w połowie czerwca rodzi 1-2 młodych, które po sześciu tygodniach stają się samodzielne.
Gacek Brunatny może żyć do 30 lat (w niewoli) w naturze maksymalny notowany wiek to 12-13 lat, średnia długość życia to ok 7 lat.

Wymiary:
dł. ciała 49-55,5 mm
rozpiętość skrzydeł 24- 28,5 cm
waga 5- 11 g

Nietoperz ten jest objęty ochroną!


8 komentarzy:

  1. Nie miałem jeszcze przyjemności z nietoperzami, napewno zrobienie im zdjęcia to nie łatwe zadanie, ale Tobie Kamilu wyszły rewelacyjnie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam kolegę z którym pracowałem w Straży w Bytowie-nazywaliśmy go Gacek ze względu na podobieństwo nazwiska...

    OdpowiedzUsuń
  3. fajne strzały... nietoperze widuję, ale nigdy z tak bliska ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Widziałem dużo nietoperzy na żywo ale najobrzydliwszym był właśnie gacek! Pozdro Kamil, że się nie wstydzisz podpisywać pod takimi zdjęciami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimowy zgodzę się z tobą.

      Usuń
    2. Od trzech czterech lat koło mojego bloku lata sobie nietoperz bardzo nisko drugi towarzyszy mu bardzo rzadko.Żeruje zawsze w tych samych miejscach i ani metr dalej.Zakładam kaptur bo boję się że wplącze mi się we włosy .Nadladuje z znienacka i słychać nie wiem jak to nazwać taki jakby pisk.Szkoda że nie można zobaczyć go w dzień.

      Usuń