6 sierpnia 2014

POTRZESZCZ

POTRZESZCZ

(EMBERIZA CALANDRA)

Potrzeszcz - wygląd:

Potrzeszcz jest ptakiem z rodziny trznadlowatych, jest on nieco większy i masywniej zbudowany od TRZNADLA.
Upierzenie potrzeszcza jest mało skomplikowane- z wierzchu jasno- brunatne z licznymi ciemniejszymi i jaśniejszymi kreskami, spód ciała tego trznadlowatego jest jaśniejszy, z licznymi brązowymi bądź czarnymi cętkami, które są skupione przede wszystkim na piersi i bokach ciała. Dziób potrzeszcza jest masywny, jasno- żółtawo ubarwiony, dziób posiada nierówne krawędzie, taka budowa dzioba pomaga potrzeszczowi  zgniatać nasiona i drobne orzechy.

 

Występowanie potrzeszcza:

Ptaka tego najłatwiej zobaczyć w sezonie lęgowym, kiedy siada w wyeksponowanych miejscach i wydaje z siebie zgrzytliwą- trzeszczącą piosenkę.
Jako siedlisko najchętniej wybiera obszary polne i wilgotne łąki oraz pastwiska z rozrzuconymi pojedynczymi drzewami, czasem skraje lasów, lubi siadać na małych drzewkach, wysokich chwastach bądź płotach czy słupach energetycznych.

Zamieszkuje południową i środkową Europę, Afrykę Północną oraz Azję aż po Mongolię. W zasadzie osiadły, ale część ptaków z północy migruje zimą bardziej na południe.

Potrzeszcz zasiedla cały obszar naszego kraju w górach sięgając do 500 m.n.p.m. Na niżu jego stanowiska rozmieszczone są punktowo, szczególnie dobrze widoczne jest to na Mazurach i Pomorzu. Najliczniej występuje na niżu Polski- w części zachodniej i środkowej.


Potrzeszcz - gniazdo, rozmnażanie i pisklęta:

Potrzeszcz swoje gniazdo umieszcza zawsze na ziemi – w kępie traw, w łanie koniczyny, w zachwaszczonym kartoflisku, ma postać płytkiego dołka, usłane jest ono z suchych źdźbeł i włosia.

Od maja do czerwca samica potrzeszcza składa 4- 5 zmiennie ubarwionych jaj- tło jasno- brązowe z różnymi odcieniami i barwami nakrapiania.  Jaja wysiadywane są 12- 14 dni.

Młode potrzeszcze opuszczają gniazdo bardzo szybko- po 10- 12 dniach jednak przez następnych kilka dni przebywają w najbliższym jego otoczeniu, przylatują wtedy do nich rodzice i karmią swój przychówek. Młode donośnie nawołują rodziców wskazując im swą pozycję.

Potrzeszcz - wymiary:

długość ciała 18,5 cm, rozpiętość skrzydeł 30 cm, ogon 7- 8 cm, waga 42- 64 g.

Na terenie Polski gatunek ten jest objęty ścisłą ochroną gatunkową!!!

Źródła: "Ptaki Polski" Jan Sokołowski; Warszawa 1988.
             "Atlas Ptaków" Marcin Karetta; Bielsko-Biała 2010.

2 komentarze: