18 marca 2015

ŁABĘDŹ

ŁABĘDŹ NIEMY

(CYGNUS OLOR)

Łabędź niemy - sylwetka:

Jest to jeden z trzech występujących w Polsce łabędzi i największy z polskich ptaków- pozostałe to Łabędź krzykliwy oraz Łabędź czarnodzioby. Niemy jest wyraźnie większy od czarnodziobego, który przy nozdrzach ma żółtą obwódkę na dziobie, od karzykliwego łabędź niemy na pierwszy rzut oka różni się kolorem dzioba- u niemego jest on w przewadze pomarańczowy z czarnym, u krzykliwego żółto- czarny. Poza tym łabędź niemy ma czarny guz u nasady dzioba, charakterystyczne jest też to, że łabędź krzykliwy pływa z wyprostowaną szyją natomiast niemy z dobrze znana esowato wygiętą.

Łabędzie mają ubarwienia białe, lekko kremowe od spodu ciała, nogi ciemno- szare. Młode łabędzie przez rok do 2-ch lat mają ubarwienie szaro- brązowe, które staje się stopniowo coraz bielsze. W Polsce występuje tzw. odmiana polska łabędzia, który ma nogi koloru cielistego a młode prawie od razu wybarwiają się na biało. Łabędź polski stanowi tylko kilka procent liczebności łabędzi niemych.

Siedlisko i występowanie Łabędzia niemego:

Zamieszkają Eurazję od Łaby po Pacyfik, są ptakami częściowo wędrownymi, w Polsce jednak bardzo duży odsetek zimuje. Osobniki migrujące zimują na południu Europy, w Północnej Afryce oraz w Azji.

Poza terenami górskimi Łabędzie nieme spotkać można na terenie całego kraju, najliczniej gniazduje na Pomorzu, Mazurach, w Wielkopolsce i na Śląsku, dużo rzadziej w południowo- wschodniej Polsce. Całość krajowej populacji to ok. 6 tys. par.

Łabędź niemy występuje na większych płytkich jeziorach obfitych w roślinność wodną a wzdłuż brzegów otoczonych szerokim pasem trzcin.


 Pożywienie, gniazdo, rozmnażanie i zwyczaje Łabędzia niemego:

Pożywienie tego ptaka to przede wszystkim rośliny wydobywane spod wody a także trawa, miękkie pędy roślin skubane z brzegów.

Swoje gniazda łabędzie budują na wysepkach, na wodzie wśród trzcin bądź na specjalnie przygotowanych dla nich przez ludzi platformach, ma ono charakter dużego kopca składającego się z różnego rodzaju części roślin, które łabędź łamie lub zrywa w bezpośrednim sąsiedztwie.

Od marca łabędzica składa 5-9 zielonkawo- szarych jaj z delikatną białą powłoką wapienną, które wysiadywane sa przez aż 40 dni. Po wykluciu młode towarzyszą rodzicom podczas żerowania.

Łabędź ten rzeczywiście większość czasu milczy, lecz wbrew nazwie "niemy", wykorzystuje w porze godowej fanfarę przypominającą żurawi klęgor, w gniewie syczy.


Łabędź niemy wymiary:

Długość ciała 155-170 cm, rozpiętość skrzydeł 220-240 cm, ogon 19-24 cm, waga 10-22,5 kg- jest to jeden z najcięższych latających ptaków Świata!

Samica jest nieco mniejsza od samca.

Gatunek ten objęty jest ochroną gatunkową, ujęty w Dyrektywie Ptasiej.


Źródła: "Ptaki Polski" Jan Sokołowski; Warszawa 1988.
             "Atlas Ptaków" Marcin Karetta; Bielsko-Biała 2010.

2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy post dotyczący pięknego ptaka. Wspaniałe, zdjęcia, gratuluję!

    OdpowiedzUsuń
  2. Super post łabędzie są bardzo pięknymi ptakami!! Ostatnio oglądam program przyrodniczy Jeffa Corwina na TVS bo leci codziennie o 14 i można zobaczyć naprawdę wspaniałe gatunki zwierząt i ich naturalne środowisko do tego prowadzący jest wielkim miłośnikiem zwierząt i potrafi ujarzmić nawet krokodyle :)

    OdpowiedzUsuń