18 lipca 2015

PERKOZ DWUCZUBY

(PODICEPS CRISTATUS)

 

 Perkoz dwuczuby jest największym polskim przedstawicielem rodziny perkozów.
Jest to ptak wodny wielkości kaczki krzyżówki, ma bardzo charakterystyczna sylwetkę- długa szyję z dwoma czubami na szczycie głowy oraz rudo- czarną krezę na karku przypominającą kaptur, czuby złożone są z czarnych piór.
Wierzch ciała perkoza dwuczubego jest jednolicie czarno- brązowy, przednia część szyi i pierś czysto białe i lśniące. W upierzeniu zimowym czub i kreza są dużo mniejsze.
Dla perkoza charakterystyczny jest także sposób pływania- płynąc jest on głęboko znużony, tak że na powierzchni widoczna jest tylko wąska linia grzbietu i smukła szyja. Często i wytrwale nurkuje nawet na głębokość 30m.

Perkoz dwuczuby- występowanie:
Występuje w większej części Europy (nie gnieździ się tylko na Płw. Apenińskim, Iberyjskim oraz na Bałkanach) i Azji Środkowej oraz w południowej i środkowej Afryce. Izolowane populacje znajdują się w Australii i na Nowej Zelandii. Europejskie ptaki zimują w Europie Zachodniej i basenie Morza Śródziemnego. Pojedyncze osobniki zimują w Polsce.
W Polsce rozpowszechniony jest na pojezierzach w Wielkopolsce i na Śląsku, zdecydowanie mniej liczny w Małopolsce.
Zasiedla większe i głębsze zbiorniki wodne niż pozostałe perkozy, zadowala się też uboższą roślinnością, woli duże powierzchnie otwartego lustra wody i gnieździ się na niemal zupełnie odsłoniętych wodach.

Pożywienie perkoza:
Ptak ten żywi się drobnymi rybami, zawłaszcza płotkami i uklejami ale także jak widać na zdjęciu powyżej młodymi okonkami. Dietę dopełniają owady, skorupiaki, mięczaki, kijanki i żaby uzupełnione pokarmem roślinnym. Zjada własne pióra, karmi nimi młode.
Na zimowiskach nasze perkozy odżywiają się o wiele bardziej wykwintnym jedzeniem- polują na krewetki.

Gniazdowanie i rozmnażanie:
 Gniazdo perkoza dwuczubego pływa na wodzie w postaci tratwy, dość bezwładnie ułożone z badyli, łodyg, trzcin i liści wyłowionych z wody, bywa ono zakotwiczone do przybrzeżnej roślinności.
Gniazdo znajduje się zawsze w miejscu głębokim, dostępnym dla człowieka jedynie z łodzi.

Od kwietnia do lipca samica składa 3-6 nieco wydłużonych, niebieskawo- białych jaj, które wysiaduje ok. 30 dni. Kiedy dorosły ptak schodzi z gniazda, przykrywa jaja gnijącymi roślinami, które pośpiesznie zgarnia z jego brzegów.
Pisklęta po wykluciu są zdolne do przemieszczania i zdobywania pokarmu, ukrywają się jednak przez dłuższy czas w sposób zupełnie niewidoczny w "kieszeniach" pod skrzydłami rodziców, którzy pływają z nimi a nawet nurkują. Nieco większe pisklęta dorosły ptak przed nurkowaniem strząsa z siebie aby pozbyć się obciążenia.

Perkozy dwuczube powracają z zimowisk zaraz po roztopach- od końca lutego do kwietnia, odlatują od sierpnia do listopada.

Wymiary:
Długość ciała 59- 62 cm, rozpiętość skrzydeł 84- 86 cm, ogon- brak,  waga 0,9- 1,16 kg.


W Polsce objęty ochroną gatunkową ścisłą.



Źródła: "Ptaki Polski" Jan Sokołowski; Warszawa 1988.
             "Atlas Ptaków" Marcin Karetta; Bielsko-Biała 2010.

7 komentarzy:

  1. Ciekawy wpis. Zainteresowała mnie wzmianka o tym jak rodzice dbają o młode, pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi tu jeszcze brakuje zdjęcia perkoza z młodymi. A tak to cały post super!!!

      Usuń
  2. Zdjęcia z rybą świetne !!

    OdpowiedzUsuń