Maślak żółty bardzo często nazywany jest modrzewiakiem, jak nietrudno jest się domyślić wynika to ze współżycia modrzewiaka z drzewem iglastym- modrzewiem.
Kapelusz maślaka żółtego ma średnicę 40- 150 mm, u młodych osobników jest on prawie kulisty, z wiekiem wypłaszcza się. Powierzchnia kapelusza jest gładka, śliska, pokryta lepkim śluzem. Maślak żółty ma kapelusz koloru od cytrynowo-żółtego poprzez złoto-żółty po ciemniejszy brązowo-pomarańczowy.
Spodnia część kapelusza składa się z rurek, które maja długość od 5 do 12 mm, po złamaniu kapelusza rurki trudno oddzielają się od jego miąższu, rurki maja kolor jasnożółty, u starszych osobników oliwkowo-żółty. Miąższ koloru żółtego jest miękki, soczysty, o przyjemnym smaku i zapachu.
Maślak żółty ma trzon długości 45- 120 mm i średnicy 10- 25 mm, jego kształt jest cylindryczny bądź maczugowaty, pełny. W górnej części, nad pierścieniem jego kolor jest żółty niżej żółto-brązowy z białawymi przebarwieniami.
Modrzewiak rozsiewa zarodniki cylindryczno- elipsoidalne, gładkie, blado-żółte, wysyp zarodników ma kolor oliwkowo-ochrowy.
W związku z życiem maślaka żółtego – modrzewiaka z modrzewiami, występuje on tylko pod tymi drzewami, często przy sprzyjających warunkach bardzo licznie.
Modrzewiaki znaleźć można od czerwca do listopada pod różnymi gatunkami modrzewi rosnącymi w lasach iglastych i mieszanych a także pod modrzewiami rosnącymi samotnie i w grupach.
Maślak żółty jest smacznym grzybem jadalnym, można go przyrządzać na wiele sposobów, grzyba tego nie należy suszyć gdyż zawiera on dużo wody i często robaczywieje przed ususzeniem.
Skórka na kapeluszu ma gorzkawy posmak, dlatego tez należy ją zdejmować.
Źródła: „Grzyby znane i mniej znane” Aurel Dermek; Warszawa 1988.