Kategorie
Przyroda

MYSZ LEŚNA (Apodemus flavicollis)

Największa z pośród rodzimych myszy. Mysz o długim ogonie- równym lub nieco dłuższym od całego ciała.
Stopy długie i szerokie, uszy dłuższe niż u myszy domowej. Oczy duże. Ogon dwubarwny- wierzch ciemny, spód jasny, podzielony na 180-220 pierścieni łusek. U samicy 3 pary łusek w tym 1 para piersiowych.
Ja latam!!

Futerko na grzbiecie rudobrunatne wyraźnie oddzielone od białej barwy brzucha. Na piersi zwykle żółta plama. Młode osobniki są szare.
Dł. ciała 7-12 cm. Ogona 6-13 cm. Masa ciała 17-68 g. Samce są nieco większe niż samice.

Mysz leśna występuje w lasach liściastych oraz mieszanych zarówno na nizinach, wyżynach jak i w górach (zdjęcia zrobione w Pieninach w Pienińskim Parku Narodowym). Lubi miejsca zacienione i wilgotne, niekiedy zachodzi do budynków położonych w pobliżu lasu. Dobrze wspina się po drzewach dochodząc do samych koron.

Gniazda buduje pod ziemią, w korzeniach drzew głównie z liści i mchu.
Pożywienie myszy leśnej stanowią nasiona, zielone części roślin oraz pokarm zwierzęcy- głównie stawonogi.
Rozmnaża się od marca do października. Ciąża trwa 23-26 dni, samica rodzi 2-3 mioty w ciągu roku liczące 2-8 młodych. Młode są ślepe do 12-14 dnia życia. po 3 tygodniach staja się samodzielne.
Maksymalny czas życia w przyrodzie to 18 miesięcy, w niewoli 2-4 lata.
W kulturach leśnych może wyrządzać szkody ogryzając korę młodych drzewek. Niekiedy zjada tez jaja drobnych ptaków.
Naturalni wrogowie myszy leśnej są drobne ssaki drapieżne- lis, łasicowate, oraz sowy- puszczyk, płomykówka.