Pieprznik jadalny popularnie nazywany kurką a także lisicą czy liszką jest smacznym i chętnie poszukiwanym grzybem jadalnym z rodziny pieprznikowatych. Posiada nieregularny kapelusz o średnicy od 10-70 mm, młody nieco wypukły, później stający się wklęsłym. Kapelusz jest żółty, z czasem blaknie.

Hymenofor – (część owocnika grzybów znajdująca się pod spodem kapelusza, na której występuje warstwa hymenialna, czyli obłocznia, wytwarzająca zarodniki) składa się z blaszkowatych żyłek, widlasto rozgałęzionych i połączonych poprzecznie anastomozami.
Trzon dł. 30-60 mm i gr. 8-25 mm. cylindryczny, pełny o zabarwieniu żółtym jaśniejszym niż kapelusz przechodzący w biel.
Miąższ bladożółty, zwarty, o przyjemnym korzennym zapachu i smaku.

Kurki rosną od maja do listopada w lasach liściastych a także iglastych, zwykle gromadnie.

Pieprznik jadalny wykorzystywany w wielu przepisach kulinarnych np. Jako farsz lub jako dodatek do pizzy
A sos kurkowy- coś pysznego!
Smak kurek jest charakterystyczny i bardzo ceniony.